Jak warzymy piwo
Cykl produkcyjny piwa nie jest procesem skomplikowanym.
Mówi się, że najważniejszą cechą piwowara jest cierpliwość.
Pierwszy etap to śrutowanie słodu, który następnie trafia do wody o odpowiednio wysokiej temperaturze.
Tutaj mamy do czynienia z zacieraniem, czyli „wyciąganiem” skrobi ze słodu i rozbijaniem jej na cukry proste, przez enzymy zawarte w słodzie.
Tak uzyskany zacier należy odfiltrować, czyli oddzielić łuskę i ziarno od rozpuszczonych cukrów.
W tym celu przenosimy brzeczkę piwną do kadzi filtracyjnej.
Po jakimś czasie, z opadającej na dno kadzi łuski, tworzy się złoże filtracyjne, przez które przesącza się pożądany przez nas filtrat.
Tzw. Brzeczka przednia podlega następnie wysładzaniu, czyli wypłukiwaniu resztek cukrów ze złoża filtracyjnego.
Kolejną czynnością jest warzenie, czyli gotowanie brzeczki w kadzi warzelnej.
Podczas tego etapu do naszego przyszłego piwa trafia chmiel.
Po chmieleniu następuje usuwanie osadów powstałych podczas warzenia oraz szybkie schłodzenie brzeczki.
Następnie zadajemy drożdże piwowarskie i pozwalamy im w spokoju pracować, przeczekując cierpliwie proces fermentacji.
W tym czasie, cukry zostają przerobione na dwutlenek węgla i alkohol, a naszemu piwu pozostaje już tylko leżakowanie.